13 تا از بهترین فیلم های نیویورکی که باید تماشا کنید
در سراسر جهان چند شهر انگشت شمار هستند که به اندازه شهر نیویورک در فیلمها دیده شدهاند. لوکیشن شهر نیویورک، مردمهایش و وجود فرهنگهای مختلف این شهر را جذاب میکند. فرقی نمیکند فیلمها کمدی رمانتیک باشند، یا اکشن و درام، در هر صورت فیلمهای نیویورکی از ژانرهای مختلف میآیند.
آنچه در این مقاله میخوانید
- بهترین فیلمهای نیویورکی
- ۱۳. ساعت بیست و پنجم – ۲۵th Hour – ۲۰۰۲
- ۱۲. داستان وست ساید – West Side Story – ۱۹۶۱
- ۱۱. معجزه در خیابان سی و چهارم – Miracle On ۳۴th Street – ۱۹۴۷
- ۱۰. وقتی هری سالی را دید… – When Harry Met Sally… – ۱۹۸۹
- ۹. توتسی – Tootsie – ۱۹۸۲
- ۸. پدرخوانده – The Godfather – ۱۹۷۲
- ۷. منهتن – Manhattan – ۱۹۷۹
- ۶. بزرگ – Big – ۱۹۸۸
- ۵. اماکن تجاری – Trading Places – ۱۹۸۳
- ۴. اسپیدی – Speedy – ۱۹۲۸
- ۳. شکارچیان روح – Ghostbusters – ۱۹۸۴
- ۲. کار درست را بکن – Do The Right Thing – ۱۹۸۹
- ۱. راننده تاکسی – Taxi Driver – ۱۹۷۶
بهترین فیلمهای نیویورکی
در حقیقت باید بگوییم لیست فیلمهایی که در شهر نیویورک ساخته شدهاند نامحدود هستند. چون از همان روزهای اولیه تاریخ فیلم سازی به این شهر پرداخته شد. بنابراین از فیلمهای کلاسیک ناطق گرفته تا فیلمهای مدرن، آثار زیادی در این زمینه وجود دارد. امروز میخواهیم بهترین فیلمهای نیویورکی تاریخ سینما را به شما معرفی کنیم و به شما بگوییم چطور این فیلمها را تماشا کنید. مجله اکسیژن را دنبال کنید.
۱۳. ساعت بیست و پنجم – ۲۵th Hour – ۲۰۰۲
درام “ساعت بیست و پنجم” از “اسپایک لی” (Spike Lee) محصول سال ۲۰۰۲ درباره شخصیتی به نام مونتی بروگان (ادوارد نورتون “Edward Norton”) است. او قرار است محکومیتی هفت ساله را شروع کند. بنابراین برای آخرین شب در خیابانهای نیویورک قدم می زند. از آنجایی که قرار است آزادی این موادفروش از بین برود، بنابراین حتی با خود فکر میکند که میتواند از چنگال قانون فرار کند.
“ساعت بیست و پنجم” یکی از آن فیلمهایی است که بعد از حادثه ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۲ ساخته شد. این فیلم لایه بیرونی شهر نیویورک و مردمان آن را نشان میدهد. بنابراین میتوانید در هر لحظه فیلم غم، رنج، درد و پریشانی را ببینید. از آنجایی که فیلم در آن دوره از تاریخ ساخته شد به بخشی از حافظه ملی کشور آمریکا تبدیل شده است.
۱۲. داستان وست ساید – West Side Story – ۱۹۶۱
فیلمی از “جروم رابینز” (Jerome Robbins) و “رابرت وایز” (Robert Wise) محصول سال ۱۹۶۱ که نسخه اقتباسی از یک نمایش برادوی محسوب میشود. فیلم “داستان وست ساید” به عنوان یکی از فیلمهای نیویورکی داستان رومئو و ژولیت امروزی را نشان میدهد. اما این بار آنها به جای ورونای قرن پانزدهمی در کوچه و خیابانهای شهر نیویورک در سالهای ۱۹۵۰ دیده میشوند. آن هم در خیابانهایی شلوغ و پر ماجرا.
معدود فیلمهای موزیکالی وجود دارد که مثل این فیلم در شهر نیویورک ساخته شده و فضای آن را نشان میدهند. با این وجود تعداد کمی از آنها مثل “داستان وست ساید” محبوب شدهاند. چون این فیلم نه تنها با گذر زمان هنوز محبوبیت خود را حفظ کرده، بلکه هر چه از آن میگذرد بیشتر قدرش را می دانیم. ماریا (ناتالی وود “Natalie Wood”) و تونی (ریچارد بیمر “Richard Beymer”) تمام زندگی خود را به خطر میاندازند تا کنار هم باشند. بنابراین تصور دیدن آنها در هر جای دیگری جز نیویورک سخت است.
۱۱. معجزه در خیابان سی و چهارم – Miracle On ۳۴th Street – ۱۹۴۷
بابانول برای مراسم روز شکرگزاری میسی استخدام شده بود. با این وجود وقتی در روز موعود مست کرد، مردی که خود را کریس کرینگل واقعی (ادموند گون “Edmund Gwenn”) میدانست، جای او را گرفت. بنابراین فوری کارش را شروع کرد و توانست با زبان چرب و نرم خودش توجه بچهها و بزرگسالان را جلب کند.
“معجزه در خیابان سی و چهارم” یک اثر کریسمسی از “جرج سیتون” (George Seaton) است که توانسته حال و هوای نیویورک در فصل تعطیلات را به خوبی نشان دهد. البته همه اینها را به داستان جذاب، شخصیتهای دلنشین و جذابیت بی چون چرای خودش مدیون است. شاید تصور کنید این فیلم تبلیغاتی برای میسی است، اما کمتر پیش آمده که فیلمهای کریسمسی بتوانند جذابیتهای نیویورک را خوب نشان دهند.
۱۰. وقتی هری سالی را دید… – When Harry Met Sally… – ۱۹۸۹
فیلم “وقتی هری سالی را دید…” از “راب رینر” (Rob Reiner) داستان سالی البرایت (مگ ریان “Meg Ryan”) و هری برنز (بیلی کریستال “Billy Crystal”) را روایت میکند. آنها در ابتدای فیلم دو دانشجوی کالج هستند که اصلاً کاری به کار هم ندارند. با این حال رفته رفته به دو جوان اهل فن تبدیل میشوند که عاشق و شیفته یکدیگر هستند. هرچند که خودشان نمیخواهند این موضوع را قبول کنند.
“وقتی هری سالی را دید” یکی از بهترین فیلمهای نیویورکی است که با گذشت زمان فراموش نمیشود. بلکه آنقدر شما را شیفته نیویورک میکند که دوست دارید فوری سوار هواپیما شوید و به نیویورک بروید. شهری که هرگز نمیخوابد، با مکانهای دیدنی، پارکهای زیبا، مجسمههای جذاب و ساختمانهایی که چشمهایتان را خیره میکند.
۹. توتسی – Tootsie – ۱۹۸۲
مایکل دورسی (داستین هافمن “Dustin Hoffman”) یک بازیگر نیویورکی است که هیچکس دوست ندارد با او کار کند. بنابراین خودش که از موضوع خبر دارد مثل زن ها لباس میپوشد و شخصیتی دوروتی مایکلز را به وجود میآورد. بعد از این که در یک سوپ اوپرای معمولی نقشی کوتاه به دست میآورد، به خاطر رفتارهای خاص خودش یک شبه معروف میشود.
این کمدی ساخته “سیدنی پولاک” (Sydney Pollack) در سال ۱۹۸۲ در یک استودیوی تلویزیونی ساخته شده است. با این وجود لحظات به یادماندنی از شهر نیویورک را نشان میدهد. یکی از صحنههای معروف سریال صحنهای است که “داستین هافمن” با لباس و پوشش دوروتی در خیابانهای نیویورک قدم می زند. این صحنه در فیلمهای مختلف بازسازی شده است. از جمله فیلم “الف” (Elf).
۸. پدرخوانده – The Godfather – ۱۹۷۲
فیلم “پدرخوانده” ساخته “فرانسیس فورد کاپولا” (Francis Ford Coppola) داستان خانواده جنایت کار کورلئونه طی دوره بیش از ده سال را نشان میدهد. تمرکز اصلی داستان بر ویتو (مارلون براندو “Marlon Brando”) و پسر و جانشینش مایکل (آل پاچینو “Al Pacino”) است. این دو شخصیت در گذر زمان تغییرات زیادی دارند.
برخی از مهمترین لحظات فیلم “پدرخوانده” در داخل و اطراف شهر نیویورک جریان دارد. حمله به دون ویتو کورلئونه، ترور پائولی گاتو (جانی مارتینو “Johny Martino”) با مجسمه آزادی در پس زمینه، کشتار یک ارباب مافیا توسط مایکل کورلئونه و غیره، همه در خیابانهای نیویورک رخ میدهد. بنابراین نمیتوانیم داستان را در شهر دیگری جز نیویورک تصور کنیم. به همین دلیل فیلم را جز بهترین فیلمهای نیویورکی بدانیم.
۷. منهتن – Manhattan – ۱۹۷۹
“وودی آلن” (Woody Allen) نقش یک نویسنده تلویزیونی به نام آیزاک دیویس را بازی میکند. او در زندگی خودش به خواستهها و اهدافش نرسیده. از لحاظ حرفهای، کاری، و شخصی سرخورده است. با این وجود وقتی با ماری ویلکی (دایان کیتون “Diane Keaton”) روبرو میشود زندگیاش عوض میشود. ماری یک نویسنده باهوش و خوش قریحه است که به معشوقه بهترین دوستش تبدیل میشود.
بدون شک “منهتن” نامه عاشقانهای برای شهر نیویورک است. آغاز فیلم شات های مونتاژ شده زیبایی از شهر نیویورک است که با آهنگ Rhapsody in Blue همراه شده است. قبل از این شخصیت اصلی داستان را ببینیم با روایت کلی فیلم آشنا میشویم.
۶. بزرگ – Big – ۱۹۸۸
جاش بسکین (دیوید موسکو “David Moscow”) ۱۲ ساله که از سن خودش راضی نیست آرزو میکند به یک مرد بالغ تبدیل شود. بنابراین آرزویش برآورده شده و به یک مرد بزرگسال (تام هنکس “Tom Hanks”) تبدیل میشود. سپس در شهر نیویورک زندگی تازهای شروع میکند. او یک پسربچه است که در جسم یک مرد بالغ گیر افتاده. وقتی دنبال کار است در یک کمپانی اسباب بازی سازی شغل تازهای شروع میکند.
۵. اماکن تجاری – Trading Places – ۱۹۸۳
لوئیز وینتروپ سوم (دن اکروید “Dan Aykroyd”) و بیلی ری ولنتاین (ادی مورفی “Eddie Murphy”) در یک بازی مخوف مورد حمله قرار میگیرند و مجبور میشوند جای خود را عوض کنند. بنابراین آنها که از این موضوع عصبانی هستند تصمیم میگیرند انتقام بگیرند.
“اماکن تجاری” به کارگردانی “جان لندیس” (John Landis) یکی از شرورترین داستانهای وال استریت و نیویورکی از سالهای ۱۹۸۰ را نشان میدهد. “ادی مورفی” و “دن اکروید” هم با اجرای دیدنی خود فیلم را نه تنها به یکی از بهترین فیلمهای نیویورکی بلکه به یکی از بهترین کمدیهای تاریخ تبدیل کرد.
۴. اسپیدی – Speedy – ۱۹۲۸
“اسپیدی” یک فیلم صامت ساخته “تد وایلد” (Ted Wilde) در سال ۱۹۲۸ است که “هارولد لوید” (Harold Lloyd) در آن حضور دارد. او یک مرد جوان عاشق است که به شدت به دوست دخترش علاقه دارد. به علاوه همه تلاشش را میکند تا رقیبهای تجارت خانوادگیاش مانع کسب و کار آنها نشوند.
اگر دوست دارید بدانید شهر نیویورک قبل از رکود بزرگ چطور بود، حتماً باید “اسپیدی” را تماشا کنید. این فیلم ما را با زیباییهای شهر نیویورک آشنا میکند. استادیوم یانکی جایی است که شخصیت اصلی را در آن میبینیم، بنابراین حتماً باید آن را تماشا کنید.
۳. شکارچیان روح – Ghostbusters – ۱۹۸۴
بزرگترین و بدترین ارواح شهر نیویورک در شهر آزاد هستند. با این حال هرگز دیده نمیشوند. فقط یک گروه دانشمند شکست خورده و یک مرد عادی میتوانند مانع این ارواح شوند.
هیچ فیلمی به اندازه این کلاسیک ساخته “ایوان ریتمن” (Ivan Reitman) در سال ۱۹۸۴ به شهر نیویورک در سالهای ۱۹۸۰ نمیپردازد. اصلاً فیلم دیگری هم هست که ارواح را در کتابخانه عمومی نیویورک نشان دهد؟ یا حتی ارواح آزاد در سنترال پارکرا؟ کدام فیلم توانسته یک روح را نشان دهد که در خیابانهای نیویورک قدم میزنند؟
۲. کار درست را بکن – Do The Right Thing – ۱۹۸۹
دعوا بر سر این که چه عکسی باید روی دیوارهای پیتزافروشی در نیویورک نصب شود، به یک جنجال بزرگ تبدیل میشود. کل محله به یک تنش نژادی و اجتماعی وارد میشوند. این تنشها سالهای سال روی هم جمع شده بودند. “اسپایک لی” همیشه روی شهر نیویورک دست میگذارد. این موضوع بیشتر از هر چیز خودش را در اثر کلاسیک “کار درست را بکن” محصول سال ۱۹۸۹ خودش را نشان میدهد. لی در عین حال که مشکلات این شهر را نشان میدهد توانسته تصویر واقعی از این شهر را به نمایش میگذارد. بنابراین یکی از بهترین فیلمهای نیویورکی است.
۱. راننده تاکسی – Taxi Driver – ۱۹۷۶
یکی از بهترین فیلمهای تاریخ سینما ساخته “مارتین اسکورسیزی” (Martin Scorsese). “راننده تاکسی” شما را در صندلی عقب یک تاکسی قرار میدهد تا با یکی از خطرناکترین شخصیتهای تاریخ سینما همراه شوید. شخصیت تراویس بیکل با بازی “رابرت دنیرو” (Robert De Niro) یکی از شخصیتهای جذاب سینماست. او همیشه در تاکسی و آپارتمان تاریک خودش گیر افتاده است. آنقدر با خودش تنهاست که دیگر ارتباط او با دنیای واقعی قطع میشود.
شهر نیویورک در حال حاضر مشکلات خاص خودش را دارند. با این وجود هیچ کدام از این مشکلات امروزی با مسائلی که در فیلم “راننده تاکسی” دیده میشود قابل مقایسه نیستند. چون این فیلم به دورهای از تاریخ شهر نیویورک میپردازد که بیش از حد خشن بود. بنابراین فیلم امیدی در دل شما نمیگذارد. بدون شک این فیلم یکی از بهترین فیلمهای تاریخ سینما و یکی از بهترین فیلمهای نیویورکی است.