سلامتی

علائم و نشانه های حساسیت به سیب زمینی

حساسیت به سیب‌زمینی می‌تواند هر شخصی را تحت تاثیر قرار دهد. اگر چه این حساسیت به نسبت کمیاب است. در ادامه مجله اکسیژن را دنبال کنید.

علائم آلرژی به سیب‌ زمینی کدامند؟

اشخاصی که قدری بعد از مصرف سیب‌زمینی از  واکنش حساسیت رنج می‌برند بایستی نشانه‌ها خود را یاد داشت نمایید تا بتوانیم اطلاعات خوب و دقیقی در اختیار پزشک خود قرار دهیم. نشانه‌های حساسیت غذایی مشابه به نشانه‌های سرماخوردگی یا آنفلونزا است ولی امکان دارد منجر به شوک آنافیلاکسی شود که حالت مرگباری دارد.

در حالی که در بیشی از کودکان هنگامی که بزرگ می‌شوند آلرژی به سیب‌زمینی از بین می‌رود، بزرگسالانی که مبتلا به حساسیت سیب‌زمینی‌اند شاید تا آخر عمر با این آلرژی دست و پنجه نرم کنند.

مبتلا شدن به یک نوع حساسیت، به تردید باعث افزایش دیگر حساسیت‌های غذایی نیز می‌شود. اشخاصی که به لاتکس یا گرده غان آلرژی دارند، احتمال بیشتری دارد که دچار حساسیت به سیب‌زمینی شوند.

علائم آلرژی به سیب‌ زمینی کدامند؟
علائم آلرژی به سیب‌ زمینی کدامند؟

خارش و تورم یکی از نشانه‌های حساسیت به سیب زمینی است

بی درنگ بعد از خوردن سیب‌زمینی، التهاب ناشی از هیستامین باعث شروع نشانه‌های خارش و تورم می‌شود. این علائم در محل تماس ایجاد گشته و خارش لب‌ها، دهان، زبان و گلو حس می‌شود. زمانی که مواد حساسیت‌زا از طریق دستگاه گوارش وارد جریان خون می‌شوند، خارش به چشم‌ها و پوست نیز گسترش می‌یابد. امکان دارد تورم به شکل پیدایش جوش‌ها یا برجستگی‌هایی در سطح زبان یا تورم گلو پدید آید.

التهاب امکان دارد سبب توسعه تورم پلک‌ها و صورت و یا پیدایش جوش‌های قرمز برجسته در سطح پوست شود. به نقل از کلینیک مایو، همه اینها نشانه‌هایی از حساسیت غذایی هستند و پزشکان به آن سندرم حساسیت دهانی می‌گویند. بیمارانی که حساسیت به لاتکس یا گرده غان دارند، امکان دارد تنها عکس‌العمل حساسیت خفیف را پشت سر بگذارند و حساسیت آنها تنها فقط به سیب‌‌زمینی نپخته می‌باشد.

خارش و تورم یکی از نشانه‌های حساسیت به سیب زمینی است
خارش و تورم یکی از نشانه‌های حساسیت به سیب زمینی است

مشکلات تنفسی و قلبی از مهم‌ترین علائم آلرژی به سیب زمینی

تنگی‌ نفس و سخت شدن بلع و ضربان غیر طبیعی امکان دارد، آغاز شوک آنافیلاکسی را نشان دهد؛ به این علت که سیستم ایمنی شخص، مواد حساسیت‌زای سیب‌‌زمینی را به عنوان یک خطر مهلک در بدن در نظر می‌گیرد. ممکن است در بعضی از بیماران با افت فشار شدید و هم‌زمان را با التهاب تهدیدکننده دستگاه تنفسی تجربه کنند. تورم گلو سبب بسته شدن مسیر تنفسی می‌شود که در نتیجه باعث می شود مقدار اکسیژن کمتری از طریق خون به مغز برسد.

علائمی همچون گیجی، خس ‌خس، مشکل در تکلم و سرگیجه با پیشروی این وضعیت به وجود می‌آید. این علائم احتیاج به مراقبت پزشک دارد و چنانچه بی‌درنگ تحت درمان قرار نگیرد، باعث کاهش و از دست‌رفتن هوشیاری در فرد می‌شود که حتی احتمال مرگ نیز وجود دارد.

مشکلات گوارشی یکی از علائم بارز آلرژی به سیب زمینی است

علائم معده‌ای – روده ای حساسیت، ظرف یک تا دو ساعت پس از خوردن سیب‌زمینی نمایان می‌شوند. امکان دارد نشانه‌ها با حالت تهوع آغاز گردد. بیمارانی که حساسیت سیب‌‌زمینی دارند امکان دارد دچار درد سبک تا شدید معده، کرامپ روده، حالت تهوع و اسهال شوند. عکس‌العمل آلرژی روی گوارش ممکن است به صورت آهسته و یا حتی ناگهانی باشد.

چنانچه این نشانه‌ها با مشکلات قلبی عروقی و تنفسی همراه باشد، امکان دارد شخص را از پا بیاندازد. پایگاه پزشکی دانشگاه مریلند اظهار دارد در صورتی که نشانه‌های حساسیت ظرف مدت کوتاهی از بین برود، خطر آنافیلاکسی همیشگی  را در پی خواهد داشت.


چه کسانی نباید سیب زمینی بخورند؟


چه اشخاصی  تحت تاثیر این آلرژی هستند؟

گیاه سیب زمینی را در خانواده تاجریزی جای داده‌اند است که شامل بسیاری از گیاهان دیگر است که بطور معمول در رژیم غذایی ما وجود دارند. هر شخصی که آلرژی به سیب‌زمینی داشته باشد امکان دارد نتواند دیگر اعضای خانواده تاجریزی را تحمل کند. بر عکس گلیکو آلکالوئید امکان دارد عامل مسمومیت غیر آلرژیک باشد.

گیاهانی که از خانواده تاجریزی هستند عبارتند از:

  • سیب زمینی
  • گوجه فرنگی ها
  • بادمجان
  • پاپریکا
  • فلفل قرمز
  • تنباکو
  • زالزالک
  • فلفل دلمه ای
  • خربزه پپینو
  • بامیه

عکس‌العمل ناپیوسته نسبت به هر یک از اعضای خانوده تاج‌ریزی موجباب عدم تحمل فرد به سیب زمینی را ایجاد کند. سندرم غذایی گرده سندرمی است که فرد زمانی که در معرض واکنش‌های آلرژیک به گرده درختان توس و گیاهان خاص قرار می‌گیر، مبتلا شود.

داشتن این اختلال امکان دارد با حساسیت سیب‌زمینی ربط داشته باشد. اضافه بر این، اشخاص حساس به سیب زمینی امکان دارد عکس‌العمل آلرژیک به لاتکسرا از خود بروز دهند.


از کجا متوجه شویم که آلرژی به سیب‌زمینی داریم؟


علائم حساسیت به سیب زمینی کدامند؟

بدن اشخاصی به این نوع آلرژی مبتلا شده‌اند، امکان دارد بی درنگ بعد از لمس کردن، پوست کندن و یا خوردن سیب زمینی، از خود واکنش نشان دهد.

سیب‌زمینی خام و پخته زیاد با هم فرقی ندارد. البته این موضوع در افراد مختلف متفوات است. بعضی از اشخاص حتی امکان دارد به اثری هر چند کوچک از سیب زمینی در قاشق و یا بشقاب‌شان واکنش نشان دهند. علائم از شخصی به شخص دیگر متفاوت است.

نشانه‌های گوارشی حاصل از حساسیت
نشانه‌های گوارشی حاصل از حساسیت

اما در حالت کلی علائم اصلی آلرژی به سیب زمینی عبارتند از:

  • علائم رینیت آلرژیک، از جمله خارش چشم و یا سوزش، آبریزش بینی یا گرفتگی بینی و عطسه
  • قرمزی و خارش پوست
  • کهیر، اگزما، یا بثورات مشابه آن ها
  • گلو درد یا خارش

حساسیت یا عدم تحمل سیب زمینی امکان دارد در دستگاه گوارش علائمی را ایجاد کند.

نشانه‌های گوارشی حاصل از حساسیت یا عدم تحمل سیب زمینی عبارتند از:

  • تهوع یا استفراغ
  • تولید گاز
  • نفخ، گرفتگی و درد عضلات
  • اسهال

آیا آلرژی به سیب زمینی عوارض دارد؟


خطرات حساسیت به سیب زمینی چیست؟

برخی از افراد زمانی که در معرض تماس با سیب زمینی قرار می گیرند، واکنش آلرژیک شدیدی به نام آنافیلاکسی را تجربه می کنند.آنافیلاکسی شدید به  گفته می شود که می تواند در صورت عدم درمان کشنده باشد.

بعضی  از اشخاص هنگامی که در معرض ارتباط با سیب زمینی قرار می‌گیرند، عکس العمل آلرژیک شدیدی به نام آنافیلاکسی را تجربه می‌کنند. آنافیلاکسی شدید به واکنش‌های آلرژیک حادی گفته می‌‎شود که در صورت عدم درمان منجر به مرگ فرد می‌شود.

علائم آنافیلاکسی حاصل از یک آلرژی غذایی معمولا عبارتند از:

  • تورم چشم ها، دهان، گلو، زبان و یا صورت
  • تنگی نفس و یا مشکلات تنفسی
  • استفراغ
  • سرگیجه یا کاهش هوشیاری
  • افت ناگهانی فشار خون

این نشانه‌ها بطور معمول به سرعت تشکیل شده و احتیاج به فوریت‌های پزشکی دارد. معمولا اشخاصی که علائم آنافیلاکسی دارند از داروهای هیستامین یا اپی نفرین استفاده می‌کنند. اما در وصرت مصرف دارو چنانچه واکنش‌ها ادامه داشت حتما به پزشک متخصص مراجعه شود.

غذاهایی که نباید مبتلایان به این نوع حساسیت استفاده کنند

سیب زمینی به شکل‌های گوناگون در انوع غذاها دیده می‌شود. به همین علت اشخاصی که به این نوع آلرژی دچار شده‌اند باید مراقب باشند. به این افراد پیشنهاد می‌شود غذاها و مواد غذایی زیر را استفاده نکنند:

  • سیب زمینی سرخ شده
  • چیپس
  • سوفله
  • ودکا
  • سمبوسه
  • انواع خاصی از پاستا
  • سوپ
  • خورش
  • پوره

نشاسته سیب‌زمینی یا آرد سیب زمینی همچنین در اغلب مواد غذایی  پنهان هستند. آرد سیب‌زمینی بطور معمول به جای آرد گندم در اغلب غذاهای آماده استفاده می شود. نشاسته سیب زمینی هم در بسیاری از موارد برای قوام و جذب آب و یا برای پیشگیری از به هم چسبیدن غذاهای گوناگون استفاده می‌شود.

پروتئین سیب زمینی در نشاسته سیب زمینی یا آرد آن به میزان کمی وجود دارد. به همین دلیل خطر گرفتاری به آلرژی به پروتئین سیب زمینی در مورد نشاسته سیب زمینی یا آرد آن نیز وجود دارد ولی این خطر تقریبا کمتر است.

در نتیجه اگر بر روی بسته بندی غذایی نوشته شده بود، که در آماده کردن آن از نشاسته و یا آرد سیب زمینی بکار برده شده است، بایستی از مصرف آن غذای ویژه اجتناب کنید.

نشاسته سیب زمینی یا آرد آن در اغلب غذاهای غیر منتظره از جمله موارد زیر استفاده می شود

  • پنیرهای رنده شده
  • کیک و کلوچه
  • نان
  • مواد غذایی آماده
  • سوپ و خورش کنسرو شده
  • سس گوجه فرنگی
  • مخلوط ادویه
  • آب نبات

بنابراین به اشخاصی که به این نوع آلرژی گرفتارند، پیشنهاد می‌شود که قبل از استفاده هر نوع مواد غذایی، حتما برچسب محتویات آن را مطالعه کنند. ضمن این که پیشنهاد می‌شود که اشخاص مبتلا در هنگام مراجعه به رستوران نیز توجه لازم را داشته باشند. برای این مقصود، بهتر است که قبل از سفارش غذا از عدم وجود سیب زمینی در آن اطلاع پیدا کنید.

جایگزین های سیب زمینی

حذف کردن سیب زمینی از رژیم غذایی بسیار مشکل است. ولی اشخاص مبتلا به این نوع آلرژی باید این عمل را انجام دهند. برای آسوده شدن این کار پیشنهاد می‌شود که از مواد غذایی زیر به جای سیب زمینی استفاده شود:

  • گل کلم
  • یوگا. ریشه ای مشابه به سیب زمینی است ولی مثل آن آلرژی به وجود نمی آورد.
  • شلغم
  • آووکادو

چه وقتی باید از آزمایش آلرژی استفاده کنیم؟

هر عکس‌العملی که به مواد غذایی تازه دارید باید از طریق پزشک متخصص آلرژی رسیدگی شود. برای این مقصود، پزشک آزمایش آلرژی را در مورد طیف گسترده ای از مواد آلرژی‌زا انجام می دهد. اگر حس شود که عکس العمل بدنی شخص شدید است دارو تجویز می شود.

افراد مبتلا به آلرژی شناخته شده که علائم و یا واکنش های جدیدی را تجربه می کنند نیز باید با پزشک مشورت کنند. ممکن است نیاز به مصرف داروی جدید داشته باشند.

اگر تست آلرژی ممکن نباشد، از شما درخواست می‌شود که همه مواد غذایی مصرفی خود را بنوسید. این شیوه بهترین راه برای کم کردن واکنش و پیشگیری از عوارض حاصل از آلرژی به سیب‌زمینی است.

4.9/5 - (7 امتیاز)

منبع
drbehrouzmeghdadipayamesalamat
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
دکمه بازگشت به بالا
0
افکار شما را دوست دارم، لطفا نظر دهیدx
()
x