آشپزی

طرز تهیه فلافل خانگی مخصوص فلافلی ها و ساندویچی ها

خلاصه مطلب
  • در این نوشتار به طرز تهیه فلافل خانگی می پردازیم. این غذا بین المللی است و خواستگاه اصلی آن به مردمان عرب زبان برمی گردد.

فلافل از غذاهای محبوب عربی به شمار می رود که به عنوان غذای بین المللی در جهان شناخته می شود، اما فالافل چرا در خاورمیانه محبوب است؟! یکی از دلایل محبوبیت فلافل، سرعت پخت و قیمت مناسب آن است. و همچنین تنوع در طبخ فلافل است، مثلا کسانی که فلافل کم کالری را ترجیح می دهند، می توانند به جای اینکه در روغن سرخ کنند در فر قرار دهند تا بپزد.

در ویکی پدیا آمده است که؛ فَلافِل خوراکی‌ست ویژه کشورهای عربی و آن گِرده‌هایی از نخود یا باقلای خیس خورده و کوبیده شده است که در روغن سرخ می‌شود و با نان و چاشنی‌های تند صرف می‌شود. در یمن به فلافل باجیه گفته می‌شود. اما در مصر و سودان با باقلا تهیه می‌شود و طعمیه نام دارد.

مواد مغذی در هر ۱۰۰ گرم فلافل (۳٫۵ اونس)
انرژی۱٬۳۹۳ کیلوژول (۳۳۳ کیلوکالری)
کربوهیدرات‌ها۳۱٫۸۴ g
چربی۱۷٫۸۰ g
پروتئین۱۳٫۳۱ g
آب۳۴٫۶۲ g
ویتامین آ۱۳ IU
ویتامین ب۱ (تیامین)۰٫۱۴۶ میلی‌گرم (۱۱٪)
ویتامین ب۲ (ریبوفلاوین)۰٫۱۶۶ میلی‌گرم (۱۱٪)
ویتامین ب۳ (نیاسین)۱٫۰۴۴ میلی‌گرم (۷٪)
پانتوتنیک اسید (ویتامین ب۵)۰٫۲۹۲ میلی‌گرم (۶٪)
ویتامین ب۶۰٫۱۲۵ میلی‌گرم (۱۰٪)
اسید فولیک (ویتامین ب۹)۷۸ میکروگرم (۲۰٪)
ویتامین ب۱۲۰٫۰۰ میکروگرم (۰٪)
کلسیم۵۴ میلی‌گرم (۵٪)
آهن۳٫۴۲ میلی‌گرم (۲۷٪)
منیزیم۸۲ میلی‌گرم (۲۲٪)
منگنز۰٫۶۹۱ میلی‌گرم (۳۵٪)
فسفر۱۹۲ میلی‌گرم (۲۷٪)
پتاسیم۵۸۵ میلی‌گرم (۱۲٪)
سدیم۲۹۴ میلی‌گرم (۱۳٪)
روی۱٫۵۰ میلی‌گرم (۱۵٪)
درصدها نسبی‌اند
منبع: پایگاه اطلاعاتی مواد غذایی آمریکا

در ادامه مجله آنلاین اکسیژن را دنبال کنید تا به نحوه درست کردن فلافل خانگی بپردازیم.

مواد لازم جهت تهیه فلافل خانگی برای ۴ نفر

  • نخود ۳۰۰ گرم
  • پیاز ۲ عدد متوسط
  • تخم گشنیز ۱ قاشق چایخوری
  • پودر زیره سبز یا سیاه ۱ قاشق چایخوری
  • سیر ۳ حبه
  • جعفری ۵۰ گرم
  • سیب زمینی ۱ عدد کوچک
  • لیمو ترش ۱ عدد متوسط
  • زردچوبه و روغن به اندازه کافی
  • نمک و فلفل سیاه به اندازه کافی
  • ادویه فلافل ۱ قاشق چایخوری

دستور پخت فلافل

مرحله اول
باولین قدم برای درست کردن فلافل بازاری درست مثل ساندویچی ها، باید نخود را بخیسانید، که هر چقدر این زمان بیشتر باشد، فلافل خوشمزه تری خواهید داشت. حداقل زمان لازم برای خیساندن نخود برای تهیه فلافل عربی، 6 ساعت است.

مرحله دوم
اماده کردن مایه فلافل بسیار راحت است، فقط باید پس از اینکه نخود خوب خیس خورد، آنرا به همراه دیگر مواد میکس کنید.

مرحله سوم
در این مرحله باید نخود خیس خورده را با جعفری ، سیر ، پیاز ، پودر تخم گشنیز ، سیب زمینی و زیره داخل میکسر یا چرخ گوشت بریزید تا مایه فلافل یکدستی حاصل گردد. البته اضافه کردن جعفری در فلافل کاملا اختیاری است.

مرحله چهارم
اما اگر فلافل خوشمزه و مجلسی می خواهید، حتما جعفری به مایه فلافل اضافه کنید. لازم به ذکر است که آشپزهای حرفه ای معتقدند که مایه فلافل را با چرخ گوشت چرخ کنید زیرا میکسر مواد را پوره می کند. همین پوره کردن مواد فلافل باعث می شود که مواد در هنگام سرخ شدن از هم وا بروند اما چرخ کردن باعث می شود که کاملا له نشوند.

مرحله پنجم
پس از اینکه مایه فلافل را چرخ یا میکس کردید آب لیمو ترش را بگیرید و با توری آنرا صاف کنید. سپس آب لیمو ترش صاف شده را به همراه مقداری نمک ، فلفل سیاه ، ادویه مخصوص فلافل و زردچوبه به مایه فلافل اضافه کنید. در این مرحله پس از اضافه کردن طعم دهنده ها یک مرتبه دیگر مایه فلافل را چرخ یا میکس کنید.

مرحله ششم
حال مایه فلافل را حدود ۵ دقیقه مانند مایه کباب کوبیده با دست ورز دهید تا منسجم و یکدست شوند. این نکته را فراموش نکنید که مایه فلافل نه شل باشد و نه سفت.

مرحله هفتم
اگر مایه فلافل را درست کرده اید و حالا می بینید که زیاد است اصلا نگران نشوید اضافه آن را داخل پلاستیک فریزر قرار دهید و در فریزر قرار دهید و هر زمان که میل داشتید درست کنید. پس از اینکه مایه فلافل آماده شد ، بهتر است آنرا حدود یک تا دو ساعت در یخچال قرار دهید تا منسجم تر شود.

مرحله هشتم
خب! حالا باید مواد فلافل را سرخ کنید. برای این کار باید یک ظرف گود همچون سیر داخ کن را برداربد و داخل آن روغن بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید. مقدار روغن باید در حدی باشد که فلافل ها در آن شناور شوند.

مرحله نهم
در این مرحله قالب فلافل زن را از مایه فلافل پر کنید و با پشت قاشق مایه را خوب فشار دهید تا در هنگام سرخ کردن از هم باز نشود. داخل روغن بگذارید تا خوب مغز پخت شوند، برای این منظور باید حرارت ملایم باشد تا روغن نسوزد.

مرحله دهم
پس از اینکه فلافل ها سرخ شدند آنها را روی توری فلزی یا دستمال حوله ای قرار دهید تا روغن اضافی شان گرفته شود. در نهایت آنها را در ظرف موردنظرتان بچینید و به همراه نان باگت ، گوجه فرنگی ، خیارشور و کاهوی خرد شده سرو کنید. در کنار فلافل می توانیم از سس انبه یا سس کچاپ استفاده کنیم.

نکاتی برای بهتر شدن فلافل

فلافل ساندویچی و بازاری

چنانچه تمایل دارید که فلافل شما مانند فلافلی ها یا ساندویچی ها شود باید به چند نکته مهم توجه داشته باشید:

  1.  مهم ترین راز خوشمزه تر شدن فلافل های بیرونی استفاده از پیاز زیاد و مقدار کمی سیب زمینی به همراه طعم دهنده هایی مثل ادویه مخصوص فلافل ، زیره و تخم گشنیز است.
  2. دوم اینکه ساندویچی ها ابتدا مواد فلافل را با چرخ درشت یک بار چرخ می کنند سپس طعم دهنده ها را اضافه می کنند و یک مرتبه دیگر مایه فلافل را با چرخ ریز چرخ می کنند. این کار باعث می شود نخود فلافل ریز شود ولی به طور کامل له نشود. همانطور که در بالا اشاره کردیم پوره کردن مایه فلافل احتمال باز شدن آن هنگام سرخ کردن را بالا می برد.

ادویه مخصوص فلافل

فلافل با ادویه های متنوعی تهیه می شود و معمولا هر آشپزی از فرمول مخصوص خودش برای طعم دهی به فلافل استفاده می کند. اما توصیه ما ترکیبی از فلفل سیاه، نعناع خشک، ریحان خشک، مرزه خشک، ترخان خشک و پودر گل سرخ می باشد.

پوک و پفکی شدن فلافل

یکی از دلایل مهمی که فلافل بعضی ساندویچی ها پوک و پفکی می شود در وجود جوش شیرین یا پکینگ پودر در مایه فلافل است که همین امر باعث تر شدن بیش از حد فلافل ها می شود. جوش شیرین زیان های زیادی برای بدن دارد و توصیه نمی شود که از آن استفاده کنید اما می توانید برای پفکی شدن فلافل های خود کمی پکینگ پودر به مایه فلافل اضافه کنید.

فلافل کنجدی

در صورتی که می خواهید مانند برخی فلافلی ها فلافل های شما هم کنجدی شوند می توانید مقداری کنجد سفید به مایه فلافل خود اضافه کنید. البته می توانید با یک روش دیگر هم فلافل های خود را کنجدی کنید ، به این صورت که در زمان سرخ کردن فلافل ها انها را در بشقاب حاوی کنجد بغلتانید سپس در روغن بیندازید و سرخ کنید.

فلافل با گوشت چرخ کرده

اگر دوست دارید فلافل را با گوشت چرخ کرده تهیه کنید برای مقدار مواد موجود در این دستور حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم گوشت چرخ کرده اضافه کنید. مراحل پخت و آماده سازی تفاوتی ندارد و باید فلافل ها کمی بیشتر در روغن بمانند تا گوشت به خوبی پخته شود.

سس مخصوص فلافل

فلافل معمولا به همراه سس کچاپ تند یا سس انبه سرو می شود. البته در برخی ساندویچ ها نوعی سس سفید دست ساز هم در کنار فلافل سرو می شود.

 

4.7/5 - (14 امتیاز)

منبع
wikipediafelafelll_abadanmahnaznobakht.64

بیشتر بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا